FAQs
Alle vragen over matrassen vergelijken en het kiezen van het beste matras
 • 1. Hoe weet ik wat de beste matras is?

  Smaken verschillen; de één houdt van een wat zachtere matras, de ander van een wat hardere matras. Omdat een mening over een matras natuurlijk smaakgebonden blijft, zijn er gelukkig organisaties die matrassen op een aantal belangrijke punten testen en hier een objectief oordeel over geven. De bekendste organisatie in Nederland die dit doet, is de Consumentenbond. Ga hun tests eens na om te ontdekken wat de beste matras is!

 • 2. Hoe lang gaat mijn matras mee?

  Je gebruikt je matras natuurlijk elke nacht. Door dit intensieve gebruik gaat een matras niet eeuwig mee. Bij een matras van goede kwaliteit, kun je er vanuit gaan dat deze tot 10 jaar mee gaat. Daarna zullen ze het vermogen om steun te geven steeds meer verliezen. Ook verlies je tijdens je slaap natuurlijk vocht en is het vanuit hygienisch oogpunt ook goed om na 10 jaar een andere matras te overwegen. Het is in dit kader natuurlijk sowieso verstandig om een matras te kopen waarvan de tijk gewassen mag worden!

 • 3. Hoe weet ik of ik een nieuwe matras nodig heb?

  Het eerste signaal krijg je vaak van je lichaam. Als je steeds vaker wakker wordt met pijn of moe bent, kan dat betekenen dat je lichaam niet de juiste steun krijgt tijdens je slaap. Aan je matras zelf kun je het merken door oneffenheden te voelen. Is je matras ook nog eens richting de 10 jaar oud? Dan is de kans groot dat je aan een nieuwe matras toe bent.

  Lees ook onze keuzehulp: Wanneer moet ik mijn matras vervangen?

 • 4. Wat kost een nieuwe matras?

  Je brengt meer tijd op je matras door dan op je bank. Je bed en matras zijn dus het meest gebruikte meubelstuk in huis! Toch vinden veel mensen het moeilijk om in een matras te investeren. Maar juist omdat je zoveel tijd op je matras doorbrengt, is het belangrijk dat deze van goede kwaliteit is en goede ondersteuning biedt. Kies daarom voor kwaliteit en een lange garantie, en wees bereid om te investeren. Een kwalitatief goed matras gaat tot 10 jaar mee, dus zie het als een lange termijn investering. Voor een 1 persoonsmatras van goede kwaliteit is een bedrag tussen de € 400,- en € 500,- niet gek.

 • 5. Hoe weet ik of een matras bij mij past?

  Kijk eens naar de testresultaten van bijvoorbeeld de Consumentenbond. Zij testen vele matrassen op een aantal belangrijke onderdelen, zoals stevigheid en duurzaamheid. Vervolgens kun je gaan testen of deze matras voor jou ook comfortabel ligt. Dit kan in een vertrouwde winkel, maar hier kun je natuurlijk maar kort proefliggen. Omdat je lichaam vaak 2 tot 3 weken nodig heeft om zich aan te passen aan een nieuwe matras, is het beter om langer proef te liggen. Overweeg daarom om je matras online te bestellen en tot 100 dagen proef te slapen. Bevalt je matras niet, dan kun je deze gratis retour sturen! Zo weet je zeker of de matras echt bij je past.

 • 6. Moet een matras stevig of juist zacht zijn?

  Het ene lichaam heeft meer steun nodig dan het andere lichaam. Dit hangt natuurlijk ook samen met bijvoorbeeld het gewicht van degene die op de matras slaapt. Een te harde matras is niet goed, omdat de doorbloeding dan te snel afgekneld raakt wanneer je veel draait tijdens je slaap. Een te zachte matras heeft juist als risico dat deze niet voldoende ondersteuning biedt. Het is dus verstandig om een matras te kopen die als medium wordt omschreven.

   

 • 7. Hoe houd ik mijn matras schoon?

  Als het bij jouw matras mogelijk is om de tijk te wassen, is het zeker aan te raden dit eens in de zoveel tijd te doen. Je kunt ook een molton gebruiken, die het meeste vuil opvangt en die je natuurlijk regelmatig kunt wassen. Tot slot verkopen sommige (online) matrasshops naast matrassen ook speciale matrasbeschermers (ook wel ‘smartsleeve’ genoemd), die tegen vuil beschermen, maar ook helpen bij huismijtallergie.

 • 8. Welk matras is goed voor mijn kind/ baby?

  Bij kinderen en baby’s zijn drie dingen het allerbelangrijkst: ten eerste moet deze veilig zijn, denk daarbij aan een verstevigde rand en een rits zonder treklip. Ten tweede moet de matras voldoende ondersteuning bieden. Tot slot is het belangrijk dat er geen schadelijke stoffen in de matras verwerkt zijn.