Een matrassentest geeft je informatie over verschillende aspecten van een bepaald merk en/ of type matras. Op basis van de resultaten van een matrassentest kun je matrassen vergelijken en kiezen welk matras bij je past. Een matras kopen is op die manier niet meer zo´n risico en je hebt de meeste kans dat je het beste matras kiest, dat precies bij je past. Matrassen worden doorgaans vooral getest tijdens de ontwikkeling van het matras door de fabricant zelf. Maar gelukkig zijn er ook matrassentesten die door onafhankelijke organisaties worden gedaan als het matras eenmaal verkocht wordt. Deze matras tests zijn beschikbaar  voor consumenten. De bekendste matrassentest voor consumenten is die van de Consumentenbond. Maar hoe gaat zo’n matras test nu precies in zijn werk? En hoe kun je zo´n matras test gebruiken om het beste matras te kiezen? Wij leggen je dit hier uit!

 

Mechanische Matrassentest

We gaan eerst in op de soorten matrassentesten. Bij een mechanische matrassentest voeren machines de test uit en worden de resultaten weergegeven in een grafiek. Uiteindelijk worden de gegevens van verschillende matras tests met verschillende machines verzameld en conclusies getrokken over bijvoorbeeld duurzaamheid, hardheid en ventilatie van een matras.

Matrassentest met proefpersonen

Er zijn ook matrassentesten op basis van tests met proefpersonen. Meestal betreft het een zwaar en een licht persoon. Er wordt gemeten of de persoon daadwerkelijk zoveel inzakt als zou moeten. Een matras zou zich namelijk naar het lichaam moeten vormen, wat bijvoorbeeld betekent dat bij zijligging de wervelkolom in een rechte lijn blijft. Wat overigens ook vaak gebeurt, is dat er zoveel eerdere gegevens van proefpersonen zijn verzameld, dat deze gegevens ´vertaald´ kunnen worden naar machines. Hierdoor kunnen machines levensecht testen wat het matras met een zwaar persoon en voor een licht persoon zou doen.

Welke Matrassentesten zijn er?

Er zijn verschillende matrassentesten uit te voeren met machines. Ik noem er hier 3. Ten eerste is er de machine die de hardheid van een matrassentest. Er wordt een grote, zware schijf van wel 100 kilo van boven in het matras diep naar beneden gedrukt. Deze matrassentest zegt uiteindelijk iets over de hardheid van het matras.

De tweede machine is een grote wals die over het matras heen en weer rolt, met een gewicht van vaak wel 140 kilo. De wals gaat meer dan 25000 keer over het matras heen en komt op die manier overeen met iemand die het matras 8 jaar gebruikt. Op die manier kan het matrassentest iets zeggen over de duurzaamheid van het matras.

De derde machine meet hoe de hardheid van het matras verdeeld is over de lengte van het matras. Met andere woorden: of er bepaalde zones zijn in het matras (bijvoorbeeld voor schouders en heuupen). Hiervoor worden er vele staven van 5 kg tegelijkertijd in het matras gedrukt, op verschillende plekken over de hele lengte van het matras. Er wordt vervolgens gemeten hoeveel weerstand het matras op die plaatsen geeft. Deze matrassentest zegt dus iets over hoe de hardheid over het matras is verdeeld en of er bepaalde zones in het matras verwerkt zijn.

Waar kun je uitslagen van matrassentesten vinden?

Resultaten van matrassentesten vind je naast op onze website bijvoorbeeld op de website van de Consumentenbond. Hier kun je kijken wat verschillende matrassen scoren op allerlei criteria, zoals duurzaamheid, ondersteuning, veerkracht en ventilatie.

Bekijk Beste Matrassen