De keuze van een nieuw matras is niet onbelangrijk. Maar tegenwoordig is het makkelijk om te verdwalen tussen alle goede matrassen die op de markt verkrijgbaar zijn. Daarom hebben wij deze Top5 van de beste matrassen gemaakt, om je te helpen bij jouw keuze van een kwaliteitsmatras dat overeenkomt met jouw behoeften.

 

Onze ranking is gebaseerd op verschillende bronnen:

  • De site van de fabrikant, om aanbiedingen en producten te vergelijken.
  • Meningen van consumenten, om de realiteit achter commerciële en marketingbeloften te weten.
  • Fysiek testen van matrassen.

 

Dit laatste punt wordt door onszelf uitgevoerd in samenwerking met een testinstituut, en stelt ons in staat om alle kandidaten voor de top 5 beste matrassen te testen. Deze tests geven ons de mogelijkheid om verschillende kwaliteitscriteria van een matras te evalueren, onafhankelijk van de tests die door de fabrikanten worden uitgevoerd, en zijn dus objectiever. De gegevens die we verzamelen, worden vervolgens geanalyseerd en vormen de basis voor onze beoordeling van elke matras.

Om je beter te helpen begrijpen hoe de rangschikking van de beste matrassen tot stand is gekomen, hebben we besloten je een kijkje achter de schermen te geven van deze tests en de criteria die we voor elke matras evalueren.

 

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een van de belangrijkste tests voor een matras. Deze test bestaat uit het simuleren van de veroudering van een matras over een bepaalde periode, om het aandeel van stevigheidsverlies op lange termijn te bepalen. Hiervoor gebruiken we 2 aparte machines.

  • De rolmachine: deze zware rol rolt meerdere uren onafgebroken op het matras om de beweging van ons lichaam tijdens de nacht te simuleren.
  • De testbank: deze machine maakt het mogelijk om de mate van stevigheid van het matras te meten voor en na het passeren van de rolmachine.

test matelas

De rolmachine

test matelas

De testbank

 

Een goede duurzaamheid is een belangrijk criterium bij het kiezen van een matras. Dit nieuwe matras zal je de komende jaren van je leven vergezellen natuurlijk. Het moet dus ook op lange termijn zijn stevigheid kunnen behouden om een goede nachtrust te hebben.

 

Puntelasticiteit

Het doel van deze test is om te bepalen wat het vermogen van een matras is om een klein deel van het oppervlak samen te drukken zonder de omliggende oppervlakken te beïnvloeden. Met andere woorden, we kijken of het voor jou mogelijk is om ‘s nachts op te staan zonder je partner wakker te maken.

Om deze test uit te voeren, gebruiken we een bepaalde inkepingsmachine, die druk uitoefent op vooraf bepaalde delen van het matras. Hoe minder de gebieden rond de compressiepunten worden aangetast, hoe hoger de puntelasticiteit van het matras.

test matelas

Inkepingsmachine – bereking van de puntelasticiteit van een matras

 

Hoge puntelasticiteit is belangrijk voor een nieuwe matras; niet alleen voor koppels, maar ook voor lichaamspositionering. Hierdoor kunnen bepaalde delen van jouw lichaam comfortabeler wegzakken zonder de ondersteuning van andere gebieden te beïnvloeden.

 

Zonering

De zoneringstest helpt bij het bepalen van het aantal zones in een matras. Een zone is een deel van de matras waar het lichaam anders zal zinken dan de aangrenzende delen. Over het algemeen heeft een matras tussen de 3 en 7 zones.

test matelas

Matras in drie zones

test matelas

Matras in zeven zones

 

Om de zonering van een matras te testen, gebruiken we een ander type inkepingsmachine die berekent hoe diep het matras op verschillende punten indeukt.

test matelas

Inkepingsmachine – zonetest op een matra

 

Zonering is ook een belangrijk criterium voor een matras. Hoe meer zones een matras heeft namelijk, hoe meer het zich zal aanpassen aan de vorm van jouw lichaam, wat erg belangrijk is op het gebied van comfort en ondersteuning.

 

Aanvullende tests

Duurzaamheidpuntelasticiteit en zonering zijn de drie criteria waar we de meeste aandacht aan besteden bij het testen van matrassen. Dit zijn echter niet de enige criteria waar wij op letten. Tijdens onze tests houden we namelijk ook rekening met drie andere criteria:

  • Wassen : Dit criterium is gebaseerd op de krimpsnelheid van de meegeleverde hoes, na het wassen en volgens de instructies van de fabrikant. Hoe minder de omslag gekrompen is, hoe hoger de score.
  • Gebruiksgemak: dit criterium omvat zowel het gewicht van het matras als het bestaan en de positie van handgrepen.

Zoals je begrijpt, besteden wij een groot deel van onze tijd aan het testen van de kwaliteit van de matrassen. Elke matras in de Top5 Beste Matrassen 2022 doorloopt deze tests. De resultaten die we verkrijgen, worden vervolgens uitgebreid geanalyseerd om ons in staat te stellen de ranglijst van de beste matrassen op de huidige markt te creëren. Ga voor meer informatie over onze huidige Top5 en de titelhouder van het beste matras 2022 naar onze vergelijking.

 

Naar de ranglijst