De keuze van een nieuwe matras is niet onbelangrijk. Maar het is makkelijk verdwalen tussen alle goede matrassen die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn. Daarom hebben wij op basis van onze matrassentest 2023 een top 5 van de beste matrassen gemaakt, om je te helpen bij jouw keuze van een kwaliteitsmatras die overeenkomt met jouw behoeften.

Op deze pagina geven we uitgebreide informatie over onze matrassentest 2023 en de totstandkoming de huidige top 5 matrassen.

Winnaar matrassentest 2023

De Emma Hybrid Matras is met een score van 9,0 als beste uit onze matrassentest gekomen: 

 • Winnaar Consumentenbond Matrassentest 2022
 • Geschikt voor alle lichaamstypen
 • ConstantCOOL – nieuwe natuurlijke koelingstechnologie
 • Optimale luchtcirculatie door combinatie schuim en pocketveren
 • 100 nachten proefslapen
 • Gratis verzending & retour
Emma Hybrid matras voor rugslapers

Bekijk Emma Hybrid Matras → 

Beste matrassen 2023 →

Bekijk onze Emma matras review.

Totstandkoming van de rankings

Onze top 5 matrassen is gebaseerd op:

 • Fysieke testen van matrassen; uitgevoerd door onze matrastestfaciliteit in Frankfurt
 • De site van de fabrikant; om aanbiedingen en producten te vergelijken
 • Meningen van consumenten; om de realiteit achter commerciële en marketingbeloften te bepalen

De fysieke testen worden uitgevoerd door onze matrastestfaciliteit in Frankfurt, en stellen ons in staat om alle kandidaten voor de top 5 beste matrassen te testen. Deze tests geven ons de mogelijkheid om verschillende kwaliteitscriteria van een matras te evalueren, onafhankelijk van de tests die door de fabrikanten zelf worden uitgevoerd, en zijn dus objectiever. De gegevens die we verzamelen, worden vervolgens geanalyseerd en vormen de basis voor onze beoordeling van elke matras.

Om je te helpen begrijpen hoe de volgorde van de beste matrassen tot stand is gekomen, geven we je op deze pagina een kijkje achter de schermen bij onze matrastestfaciliteit en lichten we en de criteria toe die we voor elke matras evalueren.

Onze fysieke matrassentest 2023

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een van de belangrijkste aspecten van de matrassentest. Deze test bestaat uit het simuleren van de veroudering van een matras over een bepaalde periode, om zo het stevigheidsverlies op lange termijn te bepalen. Hiervoor gebruiken we twee verschillende machines.

 1. De rolmachine
  Deze zware rol rolt urenlang onafgebroken op de matras om de beweging van ons lichaam tijdens de nacht te simuleren.
  De rolmachine
 2. De testbank
  Deze machine maakt het mogelijk om de mate van stevigheid van de matras voor en na het passeren van de rolmachine te meten.
  De testbank

Een goede score op duurzaamheid is een erg belangrijk criterium bij het kiezen van een nieuwe matras. De matras zal de komende jaren een grote invloed hebben op de kwaliteit van jouw nachtrust en moet ook op lange termijn zijn stevigheid kunnen behouden om voor langere tijd een optimale nachtrust te kunnen behouden.

Puntelasticiteit

Het doel van de puntelasticiteitstest voor matrassen is het bepalen van het vermogen om een klein deel van de matras samen te drukken zonder de omliggende oppervlakken te beïnvloeden. Met andere woorden: we kijken of het voor jou mogelijk is om ‘s nachts op te staan zonder je partner wakker te schudden. Voor deze test maken wij gebruik van een speciale inkepingsmachine.

 • De inkepingsmachine voor puntelastiteit
  Om deze test optimaal uit te voeren, gebruiken we een inkepingsmachine die druk uitoefent op specifieke delen van de matras. Hoe minder de gebieden rondom deze compressiepunten worden aangetast, hoe hoger de score op puntelasticiteit van de matras.
  Inkepingsmachine voor matrassentest op puntelastiteit

Hoge puntelasticiteit is belangrijk voor een nieuwe matras. Niet alleen voor koppels, maar ook voor lichaamspositionering. Hierdoor kunnen bepaalde delen van jouw lichaam comfortabeler wegzakken zonder de ondersteuning van andere gebieden te beïnvloeden.

Zonering (ligzones)

De zoneringstest helpt bij het bepalen van het aantal zones in een matras. Een zone is een deel van de matras waar het lichaam anders zal inzinken dan de aangrenzende delen. Over het algemeen heeft een matras tussen de 3 en 7 zones.

 • Voorbeeld: matras met 3 ligzones
  test matelas
 • Voorbeeld: matras met 7 ligzones
  matras met 7 ligzones
 • De inkepingsmachine voor zonering
  Om de zonering van een matras te testen, gebruiken we een ander type inkepingsmachine dan bij de puntelasticiteitstest. Deze machine berekent hoe diep de matras op verschillende punten (zones) indeukt.
  Inkepingsmachine voor zonetest matras

Hoe meer zones een matras heeft, hoe meer het zich zal aanpassen aan de vorm van jouw lichaam, wat erg belangrijk is voor de mate van comfort en ondersteuning die een matras biedt. Ook zonering is daarom een belangrijk criterium om de kwaliteit van een matras te kunnen bepalen.

Aanvullende tests: wassen en gebruiksgemak

Duurzaamheid, puntelasticiteit en zonering zijn de drie criteria waar we in onze  matrassentest 2023 de meeste aandacht hebben besteed. Het zijn echter niet de enige criteria waar wij op hebben gelet. Tijdens onze tests houden we namelijk ook nog rekening met twee andere criteria:

 • Wasbaarheid
  De score op wasbaarheid is gebaseerd op de krimpsnelheid van de meegeleverde hoes. Hoe minder de omslag gekrompen is, na deze te wassen volgens de instructies van de fabrikant, hoe hoger de score.
 • Gebruiksgemak
  De score op gebruiksgemak is bepaald op basis van zowel het gewicht van de matras als het bestaan en de positie van handgrepen.

Zoals je hebt kunnen lezen, besteden wij een groot deel van onze tijd aan het testen van de kwaliteit van matrassen. Elke matras in de Top 5 Matrassen van 2023 heeft deze tests doorlopen. De verkregen resultaten hebben wij uitgebreid geanalyseerd om ons in staat te stellen de ranglijst van de beste matrassen op de huidige markt te creëren.

Bekijk hier de ranglijst met de beste matrassen 2023 →