We staan er vaak niet bij stil, maar je matras kan een belangrijke rol spelen bij de rugklachten die je hebt. Rugklachten ontstaan vaak door een verkeerde houding en als je bedenkt dat je gemiddeld zo´n 8 uur in slaaphouding doorbrengt, is het eigenlijk meteen duidelijk waarom een matras zo belangrijk is! Krijg je niet de juiste ondersteuning voor je rug, dan worden met name de zogenaamde tussenwervelschijven te zwaar belast en sta je met pijn op. Je kunt dus rustig stellen dat de juiste ondersteuning van je rug cruciaal is!

 

Een te hard matras

Lig je op een te hard matras dan krijgen jouw schoudens te weinig ruimte om voldoende in het matras weg te zakken. Daardoor worden met name de nekwervels en schouders te zwaar belast.

Een te zacht matras

Een te zacht matras daarentegen, zorgt er voor dat je je bekken kantelt, waardoor het risico op ´doorhangen´ bestaat. Dit is zeker voor zijslapers een grote belasting voor de onderrug!

Wat is het beste matras als je rugklachten hebt

Je kunt een matras test, bijvoorbeeld de test op deze site of die van de Consumentenbond, als basis nemen en deze matrassen vergelijken op een aantal punten die in het algemeen belangrijk voor jou zijn. Mogelijk heb je een voorkeur voor bepaalde materialen (een matras met een combinatie van koudschuim en traagschuim biedt bijvoorbeeld een goede balans tussen ondersteuning en comfort) of mogelijk vind je een bepaalde service erg belangrijk. Het is zeker met rugklachten aan te raden een matras te kopen waarop je 100 dagen kunt proefslapen. Let er bij het testen van het matras op dat je rug als je op je zij ligt een mooi rechte horizontale lijn vormt. Is dat het geval en merk je na 3 à 4 weken dat je rugklachten afnemen (deze tijd heeft je lichaam nodig om aan een nieuw matras te wennen), dan heb je het beste matras voor jouw rug te pakken!

Bekijk Beste Matrassen