Slecht slapen is een veel voorkomend probleem in Nederland. Wat houdt slecht slapen nu precies in? Denk aan midden in de nacht wakker worden, moeilijk in slaap komen ‘s avonds, uren wakker liggen ‘s nachts, onrustig slapen, of ‘s ochtends vroeg wakker worden, maar niet goed uitgerust zijn. Dit soort klachten hoor je vaak bij mensen met slaapproblemen.

Winnaar matrassentest 2023

De Emma Hybrid Matras is met een score van 9,0 als beste uit onze matrassentest gekomen: 

  • Winnaar Consumentenbond Matrassentest 2023
  • Geschikt voor alle lichaamstypen
  • ConstantCOOL – nieuwe natuurlijke koelingstechnologie
  • Optimale luchtcirculatie door combinatie schuim en pocketveren
  • 100 nachten proefslapen
  • Gratis verzending & retour
Emma Hybrid matras voor rugslapers

Bekijk Emma Hybrid Matras → 

Beste matrassen 2023 →

De Emma Hybrid Matras is met een score van 9,0 als beste uit onze matrassentest gekomen. Bekijk onze Emma matras review.

Oorzaken van slecht slapen

Er zijn hiervoor verschillende oorzaken te noemen. Eén van de meestvoorkomende is drukte en stress die zorgen dat mensen moeilijk in slaap komen. Om in slaap te komen moet je ontspannen zijn, door piekeren bijvoorbeeld kan iemand erg onrustig worden en moeilijk ontspannen. Ook kunnen koffie, alcohol en roken ervoor zorgen dat je slechter in slaap komt. Nicotine en cafeïne maken je juist actiever en dat is natuurlijk niet de bedoeling als je in slaap wilt vallen. Maar ook leeftijd en een traumatische ervaringen kunnen een rol spelen bij een slechte nachtrust.

Oplossingen bij slecht slapen

Een arts bepaalt wat de juiste behandeling is bij slecht slapen, op basis van de klachten die iemand heeft en de oorzaak daarvan. Om beter te slapen kunnen ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen al effectief zijn. Daarnaast kan een arts ook medicijnen voorschrijven. Kalmerings- of slaapmiddelen kunnen helpen bij een goede nachtrust, waardoor je uitgeslapen wakker wordt. Je zal geen last meer hebben van concentratieproblemen of een slecht humeur, ook ga je je fitter voelen. Naast deze eerder genoemde medicijnen zijn er ook andere geneesmiddelen die werken bij slecht slapen, deze kun je bij een drogisterij of apotheek kopen.

Tips om beter te slapen

Enkele tips nog tegen slecht slapen: zorg voor een goede ventilatie in je kamer en zorg dat je kamer goed verduisterd is. Rook geen sigaretten of sigaren voor het slapen gaan en drink daarnaast geen alcohol of koffie. Een goede matras, dat niet verouderd is (lees: wanneer matras vervangen?), is bovendien een must! Het is ook beter als je niet je telefoon naast je bed legt. Door de elektomagnetische straling kan je telefoon een negatieve invloed hebben op je nachtrust. Een wandeling maken of sporten voor het slapen kan ook helpen.

Klaar om een nieuwe matras te kiezen?

Top 5 Beste Matrassen →